De therapeut/persoonlijke motivatie
Al sinds begin jaren ’90 werk ik als psycholoog (op diverse werkplekken) in de GGZ. Sinds die tijd ben ik me altijd blijven scholen in verschillende behulpzame methoden en technieken, en heb ik me vooral gespecialiseerd in het lichaamsgerichte werken en mindfulness. Toen ik vorig jaar de opleiding tot CFT therapeut tegen kwam (die in 2022/2023 voor het eerst gegeven werd door Paul Gilbert en zijn team vanuit de Compassionate Mind Foundation) wist ik meteen: “Dit is het!” https://www.compassionatemind.co.uk/about
CFT combineert alles wat mij bezig houdt en fascineert, met alles wat ik tot hiertoe al geleerd en gedaan heb. Precies de manier waarop ik als psycholoog en hulpverlener wil werken: samen met mensen onderzoeken wat behulpzaam voor ze is, vanuit álle beschikbare wetenschappelijke kennis.
Wat is CFT?
Compassion Focused Therapy (CFT) werd vanaf de jaren ’80 ontwikkeld door Professor Paul Gilbert. CFT is anders dan alle andere vormen van psychotherapie omdat de focus ligt op compassie (wat in het Nederlands vaak vertaald wordt als mededogen). Compassie is “een gevoeligheid voor lijden bij zichzelf en anderen met een toewijding om het te verlichten en te voorkomen.” (Gilbert & Choden, 2013)
Compassie wordt al duizenden jaren gezien als een tegengif voor lijden en schadelijkheid. Door wetenschappelijk onderzoek weten we ondertussen hoe ons vermogen tot compassie zich ontwikkeld heeft en is geëvolueerd. Hoe het werkt in ons lichaam en in onze hersenen.
Ook is (en wordt nog steeds) wetenschappelijk bewezen dat compassie een bron van moed en wijsheid is als we het leren ontwikkelen.
Het leven als mens is niet gemakkelijk. Om dat beter te kunnen begrijpen is het belangrijk om te leren begrijpen hoe de geëvolueerde menselijke geest werkt. Op deze manier gaan we op zoek naar het antwoord op de vragen “Waarom lijden we?” en “Wat kan nuttig zijn om het lijden te verlichten?”
Waarom CFT?
Paul Gilbert begon zich (nadat hij al een aantal jaren werkzaam was als cognitief gedragstherapeut en veel onderzoek had gedaan naar depressie) af te vragen waarom sommige mensen wel wisten te profiteren van hun therapie, maar anderen niet. Waarom wisten vooral de mensen die zo enorm veel last hadden van hun klachten, en die het meest geholpen en gebaat zouden zijn bij een succesvolle behandeling, er vaak het minste van te profiteren? Net bij de mensen die hij liefst zo snel mogelijk wilde helpen werkte de therapie vaak toch niet, of onvoldoende. Waarom?
Toen hij op een dag een van zijn cliënten vroeg om haar gedachten eens hardop uit te spreken, zoals ze deze hoorde ‘in haar hoofd’, schrok hij daar enorm van. De gedachten die door deze cliënte hardop werden uitgesproken waren enorm (zelf)kritisch en (ver)oordelend. Maar vooral de nare en gemene toon van de stem waarmee ze deze gedachten naar zichzelf toe uitsprak raakte hem. Het was meteen heel duidelijk dat dit zéker NIET behulpzaam was! Dat de manier (vooral de toon van de stem) waarop ze uitgesproken werden, nog meer leed en (hoogstwaarschijnlijk) zelfs schade aan kon richten!
Daarmee werd de basis voor het ontwikkelen van CFT gelegd, waarbij we werken aan het veranderen van onze mentaliteit. Om de competitieve mentaliteit die velen van ons ontwikkeld hebben (en het is niet onze schuld dat we dit op deze manier ontwikkeld hebben!) te veranderen naar een zorgzamere mentaliteit.
Hoe werkt CFT?
Vanuit CFT kijken we niet naar wat er ‘mis’ is met iemand die problemen ervaart, maar naar wat er gebeurd is in het leven van die persoon. Daarbij maken we gebruik van een biopsychosociaal model om naar de mens en het ontwikkelde gedrag te kijken. CFT combineert alle wijsheid en kennis die ons vanuit de wetenschap ter beschikking staat. Daarbij sluiten we niets uit, maar houden we ook niet halsstarrig aan bepaalde visies en denkbeelden vast (zoals sommige psychologische scholen soms geneigd zijn te doen). Alle kennis uit de wetenschap die relevant is om de menselijke natuur te begrijpen, wordt meegenomen in de visie en de ontwikkeling van CFT.
CFT leert je meer over hoe, en waarom, emoties en basismotieven zich ontwikkelen. Hoe ze tot uitdrukking komen in onze hersenen en onze geest, én waarom we ze ervaren zoal we doen. Daarnaast leer je hoe je voor jezelf kan zorgen en je veilig kan voelen, terwijl je geconfronteerd wordt, én aan het werk gaat, met de dingen die je als probleem ervaart en het moeilijkst voor je zijn. De dingen die ons boos maken of waar we het meest bang voor zijn. De nadruk ligt daarbij op het veranderen van je mentale ervaringen, terwijl je tegelijkertijd werkt aan meer behulpzame manieren om je aandacht en je denken te leren richten.
De toewijding om het lijden te verlichten, én te voorkomen, staat bij CFT op de voorgrond. Daarbij maken we gebruik van alle ons ter beschikking staande wijsheid vanuit de wetenschap, in combinatie met het ontwikkelen van moed, lef en dapperheid om ook daadwerkelijk actie te ondernemen.
Psychologiepraktijk Meesters biedt een nieuwe groepsbehandeling aan:
Compassion Focused Therapy (CFT).
Hieronder vindt u alle informatie over deze nieuwe therapie.
Compassionate Mind Training (CMT)
Binnenkort start een nieuwe Compassionate Mind Training (CMT). Deze training zal zowel online als op locatie plaatsvinden.
Compassionate Mind Training (CMT)
In CMT ga je in een groep in 12 modules samen aan het werk met de (kern)begrippen uit de Compassion Focus Therapy (CFT).
Module 1: Introductie, Compassie & Lastige Hersenen (Tricky Brain)
Module 2: de 3 Emotie systemen
Module 3: Mindfulness
Module 4: Gevoelens van Veiligheid & het Ontvangen van Compassie van anderen
Module 5: het Compassionele Zelf
Module 6: Meerdere Zelven
Module 7: Zelfkritiek
Module 8: Schaamte & Schuld
Module 9: Het verdiepen van Zelfcompassie
Module 10: Compassionele Assertiviteit
Module 11: Vergeving
Module 12: Visie op een Compassionele Toekomst
Kosten Training
De kosten voor deelname aan de training worden vergoed door de ziektekostenverzekeraars omdat de training een bestanddeel is van Compassion Focused Therapy.
Voor vergoeding is wel een verwijzing door een andere behandelaar of arts noodzakelijk.
Vormen van behandeling
Compassion Focused Therapy
Cognitieve gedragstherapie
Lichaamsgericht werken
Mindfulness